index Zee-ezel
index toponiemenWat betekent de plaatsnaam Yde?Yde is een dorpje in Noord-Drenthe. Je spreekt het uit als /iede/. Yde is vooral bekend dankzij het meisje van Yde, een veenlijk van een Germaans meisje dat ongeveer 2000 jaar geleden in een naburig veentje gedeponeerd is. De plaatsnaam Yde wordt voor het eerst genoemd in 1206, geschreven als Ide.

Yde lijkt erg op de Gelderse plaatsnaam Ede. Volgens dr. Otten gaat die naam terug op de oude waternaam ee (als in Dokkumer Ee en Purmer Ee). Het woord ee is een nevenvorm van aa, net als ie (als in Krommenie en de Friese waternaam Wide Ie, alias Wijde Ee). Misschien is de plaatsnaam Yde afgeleid van een waternaam ie. De ie van Yde zou dan het beekje de Runsloot kunnen zijn. Het meisje van Yde is gevonden in het beekdal van dat beekje.


In het boek Nederlandse plaatsnamen wordt de verklaring van Ede als een waternaam overigens niet bevredigend genoemd en wordt van de plaatsnaam Yde gezegd dat de herkomst en betekenis onzeker zijn.


Literatuur:
G. van Berkel & K. Samplonius, Nederlandse plaatsnamen; herkomst en historie, 3e druk, 2006. Zie Yde, De Aa, Ede, Ee, Eede, Krommenie, Middelie.
D. Otten, Het plaatsnamenboek van de Veluwe, 1992. Zie Ede.
Schönfelds historische grammatica van het Nederlands, 8e druk 1970, pp. 31-32, 40.Zee-ezel: wat betekent de plaatsnaam Anholt?
Zee-ezel: wat betekent de plaatsnaam Coevorden?
Zee-ezel: wat betekent de plaatsnaam Krommenie?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Surfspin: hier vind je info over het meisje van Yde.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 12 juli 2013.

© Surfspin 2013