home > natuur > dieren > roofdieren
home > natuur > dieren > zoogdieren

Stukje uit De gebroeders Leeuwenhart

omslag De gebroeders Leeuwenhart

Ze waren nu vlakbij, de wolven. Een was groter en brutaler dan de anderen. Dat was de leider natuurlijk. Hij zou zijn tanden in mij zetten, dat merkte ik. In cirkels liep hij om me heen en huilde, huilde tot mijn bloed in mijn aderen stolde. Ik gooide een brandende tak naar hem toe en gaf een harde gil, maar dat maakte hem alleen nog bozer. Ik zag zijn muil en zijn afgrijselijke slagtanden die het op mijn keel gemunt hadden. Nu - Jonatan help! - nu nam hij zijn sprong!

TIP van meester THEO
• Astrid Lindgren, De gebroeders Leeuwenhart. Vertaling Rita Törnqvist-Verschuur. Uitgeverij Ploegsma. 216 blz. Het boek won in 1974 een Zilveren Griffel.

De grote boze wolf?

De wolf staat bij de mens in een slecht blaadje. Het begint al met Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes. Maar ook in veel moderne kinderboeken komt de wolf er niet zo goed vanaf. De meeste mensen lijken wel een beetje bang voor wolven. Het gebeurt echter maar heel, heel zelden dat een wolf een mens aanvalt. Wist je trouwens dat er wolfskinderen hebben bestaan? Dat zijn kinderen die door een wolvin zijn grootgebracht.


Roedels
Wolven leven meestal in familiegroepen (roedels). Zo’n groep bestaat uit de twee ouders plus hun jongste nakomelingen. Een gemiddelde roedel telt ongeveer vijf dieren. De groep kent een duidelijke rangorde. De roedel wordt niet geleid door één enkele topdog, maar door de beide ouders. Dit alfapaar zet de jacht in en verdrijft indringers uit het territorium.

Geurvlaggen
De grootte van het territorium hangt af van het voedselaanbod, dus van de hoeveelheid prooidieren in het gebied en de grootte van die prooidieren. In Scandinavië is een territorium gewoonlijk 600 à 800 km², in Polen 150 à 350 km². De grenzen van het territorium worden gemarkeerd met geurvlaggen. Dat zijn plekken waaraan een wolf zijn geurtje heeft gegeven, door pies of poep of door een stofje uit zijn geurklieren. In Scandinavië eten wolven voornamelijk rendieren, reeën en jonge elanden.

wolf met jong

 wolf met welp in de sneeuw
 aquarel van Peter Twisk

Alfapaar
Gewoonlijk paart alleen het alfapaar. Negen weken na de bevruchting worden de jongen geboren. De helft van de jongen sterft al in het eerste levensjaar. De meeste tweejarige wolven verlaten de roedel en gaan op zoek naar een partner. Zulke jonge dieren kunnen tot op honderden kilometers van hun geboortegrond worden waargenomen.

Comeback
Tot in de 19e eeuw kwamen ook in Nederland wolven voor. Er werden speciale wolvenjachten gehouden, omdat men de wolf een schadelijk dier vond. Hij jaagde namelijk op herten, net als de mens, en doodde ook wel eens schapen. In West-Europa is de wolf inmiddels bezig aan een comeback. Er leven nu ook weer wolven in Duitsland en Frankrijk. Een bioloog heeft eens voorgesteld om op de Veluwe wolven uit te zetten. Zijn plan stuitte op veel verzet. Maar wie weet komt de wolf straks wel op eigen houtje naar Nederland!


* Een topdog is de leider van de troep. Zoals je weet betekent dog ‘hond’ in het Engels.


TIP van meester THEO   Het nieuwsitem ‘De wolf komt naar Nederland’ van EenVandaag is afwisselend en informatief, niet te lang en niet te kort (7:48 min.).

sitestat


EenVandaag: De wolf komt naar Nederland (nieuwsitem van 7:48 minuten).
SchoolTV: Wolven; de wolf is een roofdier (clipje van 0:59 minuten).
Surfspin: naar het werkblad Wolf (pdf).
Surfspin: hier vind je info over het wilde zwijn.
Surfspin: naar het keuzemenu Natuur.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 15 december 2006, het laatst gewijzigd op 9 september 2013.

© Surfspin 2006-2013; illustratie wolf met welp © Peter Twisk.