home > natuur > vogels > zangvogels
kerndoelen: 40
De winterkoning houdt niet van Koning Winter
winterkoning
Foto: Wikipedia.De winterkoning is een roodbruin vogeltje met een schattig wipstaartje. Hij is maar ongeveer 10 centimeter groot, en is daarmee de op een na kleinste vogel van ons land.* Hij leeft in bossen, duinen, parken en tuinen, en ook wel in rietland.
Je ziet een winterkoning vaak maar in een flits, als hij van de ene struik vliegensvlug naar de andere vliegt. Het liefst zit hij verscholen in het struikgewas of een takkenbos. Zijn nest maakt hij meestal in een dichte vegetatie, bijvoorbeeld in een heg, een braamstruik of klimop. Er broeden in Nederland 500.000 à 600.000 paartjes. Dat zijn één miljoen winterkoninkjes!
Nadat de landdieren een koning hadden gekozen - namelijk de leeuw, de koning der dieren - vonden de vogels dat ook zij een koning hoorden te hebben. Ze spraken af dat wie het hoogste vliegen kon, tot koning der vogels zou worden uitgeroepen. Zo gezegd, zo gedaan. De vogels vlogen hoger en hoger. Een voor een viel af, tot alleen de arend nog over was. Toen de arend echt niet meer hoger kon, fladderde er tussen zijn veren opeens een piepklein, bruin vogeltje omhoog! Ik ben de koning! jubelde het vogeltje, en het stak vol trots zijn staartje omhoog.
De andere vogels waren verontwaardigd, want ze vonden dat het onderdeurtje had vals gespeeld. Maar toen hun boosheid was geluwd, moesten ze toegeven dat het kleine ding wel slim was geweest. En wat is er mis met een slimme koning! Daarom besloten de vogels dat de arend koning zou zijn in de zomer, en het vogeltje in de winter. En daarom heet de winterkoning winterkoning. Tenminste volgens deze oude Griekse fabel!Onze winterkoningen zijn standvogels. Ze trekken in de herfst niet weg naar warmere landen, maar blijven in Nederland. Toch is de winterkoning niet erg winterhard. In een koude winter gaan er veel dood. Bij strenge vorst kruipen winterkoningen dicht tegen elkaar aan, om zoveel mogelijk lichaamswarmte vast te houden.
Winterkoningen eten insecten, spinnen en rupsen. Ze hebben een dunne snavel, waarmee ze deze diertjes uit een spleet of vanachter de schors vandaan kunnen peuteren. In de winter, als er weinig insecten zijn, eten ze ook zaden, poppen en larven. Dan brengen ze soms ook een bezoekje aan een voedertafel.
Winterkoninkjes laten zich niet zomaar zien. Maar horen kun je ze des te beter, want ze hebben een heel luide zang. Het is eigenlijk best bijzonder dat je trommelvliezen gaan trillen van geluidstrillingen die een 9-grams vedergewicht op 50, 100 of misschien wel 150 meter afstand heeft voortgebracht!
* Het goudhaantje is nog een centimeter kleiner dan de winterkoning.
* Het woord vegetatie betekent begroeiing, plantengroei.
* Een fabel is een verzonnen verhaaltje over dieren die praten en doen als mensen.
Op de website van Vogelbescherming Nederland kun je de winterkoning horen en zien.
Op deze Engelse website kun je de wren (winterkoning) horen en zien.
Surfspin: hier vind je info over de koolmees en de pimpelmees.
Surfspin: hier vind je info over de merel en de zanglijster.
Surfspin: hier vind je info over de roodborst.
Surfspin: naar het keuzemenu Natuur.
Naar het HOME van de Surfspin.
Geplaatst op 23 december 2009, het laatst gewijzigd op 15 juni 2011.
© Surfspin 2010-2011