home > geschiedenis > tijd van burgers en stoommachines
home > geschiedenis > Canon van Nederland > Vincent van Gogh
home > wereldoriëntatie > kunst > schilderkunst
kerndoelen po: 52, 53


Zelfportret als schilder.

   Vincent van Gogh


Vincent werd geboren in 1853 in het Brabantse dorp Zundert. Zijn vader was er predikant*. Toen hij 16 was, ging hij in Den Haag werken in de kunsthandel van zijn oom. Op zijn 27e nam Vincent een beslissing die hem uiteindelijk wereldberoemd zou maken: hij werd schilder.


De aardappeleters.

Boerenschilderijen
Vincents grote voorbeeld is de Franse schilder Millet. Die schilderde het landschap en het boerenleven. Vincent gaat zelf ook ‘boerenschilderijen’ maken. Zijn eerste meesterwerk is De aardappeleters. Het is een schilderij van een arme Brabantse landarbeidersfamilie.


Impressionisme
In 1886 gaat Vincent in Parijs wonen. Zijn jongere broer Theo werkt daar als kunsthandelaar. In die tijd is Parijs het mekka van de Europese schilderkunst. De nieuwe stroming is het impressionisme. De impressionisten, zoals de Franse schilders Monet en Degas, schilderen vaak in de openlucht. Licht en kleur zijn heel belangrijk in hun schilderijen. Vincent experimenteert met de impressionistische stijl. Hij gaat zelf ook lichte kleuren gebruiken.


Vincents slaapkamer in Arles.

Zuid-Frankrijk
Twee jaar later verhuist Vincent naar Arles, een stad in Zuid-Frankrijk. De zonnige natuur en de zuidelijke kleuren inspireren hem en hij maakt veel schilderijen, waaronder het wereldberoemde schilderij van zijn eigen kamer. Maar hij kan zijn werk aan de straatstenen niet kwijt!

Na een ruzie met de Franse schilder Paul Gauguin snijdt Vincent een stukje van zijn eigen oor af. Hij raakt geestelijk in de war en laat zich opnemen in een inrichting. De schilderijen die hij daar maakt, stuurt hij naar Theo, die ze probeert te verkopen. Langzamerhand begint Vincent een beetje bekend te worden. Een aantal van zijn schilderijen worden opgehangen op tentoonstellingen en krijgen goede kritieken. Voor het eerst koopt iemand een schilderij van hem!


Het einde
Na een jaar verlaat Vincent de inrichting. Hij huurt een kamertje in een herberg* in een dorpje bij Parijs. Bijna iedere dag maakt hij wel een schilderij. Maar als hij hoort dat Theo, zijn steun en toeverlaat, hem niet langer meer kan helpen, ziet hij het niet meer zitten. Op 27 juli 1890 schiet hij zichzelf met een pistool in de borst. Twee dagen later sterft hij, in de armen van zijn broer.


Niet lang na zijn dood wordt Vincent beroemd. Vincents brieven worden uitgegeven. Kunstenaars lezen ze en raken geïnspireerd door zijn gedrevenheid*; hij wordt hun held. Frank Groothof heeft de brieven gebruikt voor zijn boek Vincent & Theo. Broeders in de kunst. Als je dat leest, zul je zien dat Vincent een intelligente man was, die veel las en veel over de dingen nadacht.


* Een predikant is een dominee.
* Een herberg was een klein, eenvoudig hotel-restaurantje (je kon er tegen betaling eten en slapen).
* Gedrevenheid komt van gedreven. Een gedreven kunstenaar is helemaal met zijn werk bezig.

 

TIPS van meester THEO
- De clips van SchoolTV over Vincent zijn het bekijken waard. Zie de links hieronder.
- Wat maakt de schilderijen van Vincent nou zo bijzonder? Klokhuispresentator Mustafa praat erover met een kunstschilder (15¾ minuut).

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.SchoolTV: Vincent, de kunstschilder: een blik op zijn werk (filmpje van 2:57 minuten).
SchoolTV: Vincent van Gogh: nu wereldberoemd, maar stierf als een arm man (filmpje van 2:31 min.).
Hier vind je de website van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Hier vind je de website van het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.
Hier vind je de website van het Van Gogh Huis in Zundert.
Surfspin: Vincent in Drenthe; uit de brieven van Vincent van Gogh.
Surfspin: naar het keuzemenu Geschiedenis.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 13 oktober 2009, gewijzigd op 9 juni 2010.

© Surfspin 2009-2010