home > natuur > bosdieren
home > natuur > vogels
kerndoelen: 40
SPECHTEN
vliegende miereneters
Toen vanaf het eind van de 19e eeuw veel heidevelden werden ontgonnen, kwamen de heidevogels langzamerhand in het gedrang. Bosvogels kregen daardoor de wind juist mee. Want een deel van de ontgonnen heide werd beplant met bos. Waar bos is, zijn bomen, en waar voldoende bomen zijn, zijn spechten. De bekendste spechten zijn de groene specht, de zwarte specht en de grote bonte specht.
Spechten hebben een dolksnavel. Daarmee hakken ze stukjes boomschors weg, op jacht naar insecten. Ze hebben een heel lange, kleverige tong, waarmee ze hun prooidiertjes uit spleten of vanachter de schors kunnen halen. Ze hebben stevige klimpoten, met twee tenen voor en twee tenen achter. Bij het klimmen gebruiken ze ook hun staart. Spechten zijn holenbroeders. Hun nest hakken ze uit in de stam van een loofboom.
De grote bonte specht is veruit de talrijkste specht van ons land. Hij is zwart-wit (bont) en zo groot als een merel. Je kunt hem op heel veel plaatsen tegenkomen, tot in tuinen aan toe. Hij eet insecten en insectenlarven, nootjes en dennenappelpitten. In het voorjaar zoekt een bonte specht een dode tak uit en begint er razendsnel op te roffelen. Dat geroffel is zijn zang. Daarmee zegt het mannetje: dit is mijn territorium, andere mannetjes opgeduveld, vrouwtjes welkom!
De groene specht is voornamelijk groen, maar er zit ook zwart, rood en geel in zijn verenkleed. Erg opvallend is zijn schallende roep: de lach van de groene specht. Die klinkt zo: tjuu-tjuu-tjuu-tjuu! Hij roffelt maar zelden en zoekt vaak op de grond naar wormen en insecten. Zijn lievelingskostje bestaat uit rode bosmieren. Als hij een mierenhoop ontdekt, kan hij zijn geluk niet op en begint meteen driftig te wroeten naar mieren en mierenpoppen. De mieren komen natuurlijk direct in het geweer, maar hun mierenzuur lijkt de specht niet te deren.
Als je in een groot, oud bos loopt en je denkt dat je tussen de bomen een kraai ziet vliegen, let dan goed op: het zou best eens een zwarte specht kunnen zijn! Dat is onze grootste specht. Hij is pas een eeuw geleden bij ons gaan broeden. Hij eet vooral houtmieren. Die leven onder de bast van dode bomen. Het is een schuwe, maar ook wel luidruchtige vogel. Zwarte spechten maken elk jaar een nieuw nest. Het oude nest komt dan beschikbaar voor bosuilen, boommarters en andere dieren. Sympathiek gebaar van die zwarte specht!
De fotos komen van de webencyclopedie Wikipedia.
Natuurbericht.nl: de drummer van het woud.
Natuurbericht.nl: roffel grote bonte specht volop te horen.
Willem Wever: krijgen spechten hoofdpijn en waarom tikt een specht? (7:45 min). Teleblikaccount nodig!
Op de website van Vogelbescherming Nederland kun je de grote bonte specht horen en zien.
Op de website van Vogelbescherming Nederland kun je de groene specht horen en zien.
Op de website van Vogelbescherming Nederland kun je de zwarte specht horen en zien.
Surfspin: naar het keuzemenu Natuur.
Naar het HOME van de Surfspin.
Geplaatst op 9 april 2010.
© Surfspin 2010