VERS UIT HET WEB


De titanoboa: een prehistorische slang van 13 meter lang.

In een kolenmijn in het Zuid-Amerikaanse land Colombia zijn 60 miljoen jaar oude fossielen gevonden van een prehistorische slangensoort van 13 meter lang. Dat is ruim twee keer zo lang als een gemiddelde anaconda of netpython - de grootste nog levende slangen. Hij was op zijn dikste punt maar liefst 1 meter dik en moet zo’n 1140 kilo hebben gewogen, net zo zwaar als een auto! Grotere landslangen kennen we niet. De slang heeft de naam titanoboa gekregen: ‘reuzenboa’.

Waar nu Colombia ligt, lag 60 miljoen jaar geleden een tropisch regenwoud, vergelijkbaar met het Amazonegebied van tegenwoordig. Alleen was het toen gemiddeld 5 graden warmer dan nu. En hoe warmer het is, hoe groter de reptielen en andere koudbloedige dieren worden. De titanoboa was een wurgslang. Hij at onder andere krokodillen (zoogdieren bestonden toen nog niet). Net als de anaconda en de netpython was hij door zijn gewicht te traag om zijn prooi te achtervolgen. Hij lag verscholen in het water of achter een boom te wachten tot er een prooidier even niet oplette en te dicht in zijn buurt kwam.

Zou een titanoboa diagonaal in de klas hebben gepast? Of was hij net zo lang als een lange en een korte zijde van het lokaal bij elkaar? En was hij hoger dan je tafeltje?(Bron: NRC 07-02-2009, The Guardian Weekly 13-02-2009.)Surfspin: hier vind je info over slangen.
Naar het HOME van de Surfspin.


© Surfspin 2009