VERS UIT HET WEB


We blijken toch met neanderthalers te hebben gezoend!


Het DNA bepaalt de erfelijke eigenschappen van een organisme (een dier, plant, bacterie e.d.). Iedere soort heeft een eigen DNA-code. Onderzoekers zijn bezig om van allerlei soorten de DNA-code te bepalen. Dat doen ze ook voor de neanderthaler. Daarvoor gebruiken ze DNA uit fossiel bot. Vervolgens vergelijken ze het neanderthaler-DNA met het DNA van Homo sapiens, met ons DNA dus.

Veel onderzoekers dachten dat Homo neanderthalensis en Homo sapiens zich niet of nauwelijks hadden vermengd. Maar nu is gebleken dat 1% tot 4% van het DNA van de moderne mens van de neanderthaler komt. Conclusie: sommige van onze verre voorouders hebben met neanderthalers gepaard.

Opvallend is dat het neanderthaler-DNA niet voorkomt in het DNA van mensen uit Afrika, maar wel in het DNA van Aziaten en Europeanen. De verklaring is dat Homo sapiens oorspronkelijk uit Afrika komt en zich via Azië over Europa en de rest van de wereld heeft verspreid. De neanderthaler leefde niet in Afrika, alleen in Europa en Azië. Waarschijnlijk heeft het seksuele contact tussen neanderthalensis en sapiens plaatsgevonden in het Midden-Oosten, in de tijd dat Homo sapiens nog niet in Oost-Azië en Europa leefde. Dit zou ergens tussen 50.000 en 100.000 jaar terug zijn geweest. Hoeveel opa’s en oma’s geleden is dat wel niet?!


(Bron: Persbericht Max Planck Instituut, 06-05-2010.)Surfspin: hier vind je info over de neanderthaler.
Surfspin: hier vind je info over Charles Darwin.
Naar het HOME van de Surfspin.


© Surfspin 2010