home > natuur > vogels
kerndoelen po: 40
gierzwaluw
foto: Wikipedia
Gierzwaluw
één gierzwaluw maakt nog geen zomer
De mus en de spreeuw ken je natuurlijk. Maar ken je ook de gierzwaluw? De meeste mensen niet. Toch is hij best algemeen: er broeden in Nederland wel 30.000 à 60.000 paartjes. En niet verstopt in het riet of in het bos, maar gewoon onder het dak! Ze broeden vooral in oude binnensteden. In de oogjes van een gierzwaluw zijn onze steden net rotspartijen. Onder kapotte of verschoven dakpannen en in nisjes maken ze hun nestjes op het dakhout.
Krijsend door de straat
De gierzwaluw is een zomervogel. Omstreeks Koningsdag komt hij terug in ons land. Vooral op warme zomeravonden jakkeren ze in groepjes tussen de daken door. Alsof ze een straatrace houden! Ze maken daarbij opvallende, schrille geluiden. Begin augustus trekken ze weer weg. Ze overwinteren in tropisch Afrika.De gierzwaluw is géén zwaluw
Een gierzwaluw is zwartbruin en heeft lange, sikkelvormige vleugels en een gevorkt staartje. Hij lijkt wel wat op de boerenzwaluw en de huiszwaluw. Maar gierzwaluwen zijn geen zwaluwen, zelfs geen zangvogels! Ze vormen in het vogelrijk een aparte familie: de familie Apodidae (gierzwaluwen) van de orde Apodiformes (gierzwaluwachtigen).Een leven in de lucht
De gierzwaluw ziet er erg aerodynamisch uit en is ook supersnel: hij haalt 110 km/uur!* Met opengesperde snavel vangen gierzwaluwen insecten uit de lucht. Hun jongen voeden ze met dodevliegenkoekjes: balletjes van honderden muggen, vliegen en spinnetjes, vermengd met speeksel. Wel gezond natuurlijk! Buiten de broedtijd zijn ze vrijwel voortdurend in de lucht te vinden. Ze slaapvliegen dan ook, en soms paren ze zelfs in de lucht!Als het mei, juni of juli is als je dit leest en je gaat straks naar buiten, dan moet je maar eens opletten. Wie weet zie je ze wel vliegen.
* De snelste vogel ter wereld is de slechtvalk. Tijdens zijn stootvlucht, als hij van grote hoogte bijna loodrecht naar beneden duikt om een vliegende vogel in de vlucht te slaan (te pakken met zijn klauwen), gaat hij soms wel 250 km/uur!
Op de website van Vogelbescherming Nederland kun je de gierzwaluw horen en zien.
Op deze Engelse website kun je de swift (gierzwaluw) horen en zien.
Surfspin: waarom heet de gierzwaluw gierzwaluw?
Surfspin: naar het keuzemenu Natuur.
Naar het HOME van de Surfspin.
Geplaatst op 20 april 2009, het laatst gewijzigd op 31 maart 2014.
© Surfspin 2009-2014