home > natuur > bosdieren
home > natuur > zoogdieren > knaagdieren


De eekhoorn, de acrobaat van het bos

Eekhoorn

De rode eekhoorn,
bezig iets op te peuzelen. Lief hè?
(foto: Wikipedia)Eekhoorns leven in bossen en in parken. Je vindt ze in naaldbos, gemengd bos en ook wel in loofbos. Dankzij hun scherpe klauwen kunnen ze klimmen en dalen als de beste. Daarbij gebruiken ze hun mooie pluimstaart als balans. Als het maar even kan, klauteren ze helemaal naar het uiteinde van een tak en springen dan van de ene boom naar de andere. Het zijn echte acrobaten. Gewoonlijk zijn ze schuw van aard, maar de eekhoorns die in bungalowparken of op campings leven, kunnen veel van hun schuwheid verliezen. Zeker als je hun doppinda’s voorschotelt!


Eekhoorns leven vooral van dennenappels. Verder eten ze beukennootjes, eikels en hazelnoten, knoppen, bessen en paddenstoelen. Er bestaat zelfs een paddenstoel die eekhoorntjesbrood heet! De eekhoorn is echter geen echte ‘vegetariër’, want in de broedtijd pikt hij ook wel eens een eitje of een nestjong mee. In de winter kan het voedsel schaars worden, vooral als er een dik pak sneeuw ligt. Eekhoorns houden geen winterslaap en daarom leggen ze in de nis van een boom of in een holletje in de grond wintervoorraden aan.


Onze eekhoorn is roodbruin van kleur. Maar de Amerikaanse squirrel (zo heet de eekhoorn in het Engels; je spreekt het uit als ‘skwirrul’) is grijs. Door toedoen van de mens is de grijze eekhoorn ook in Engeland terechtgekomen. Hij heeft er de inheemse, rode eekhoorn gedeeltelijk verdrongen. Je kunt hem zien in de parken van Londen. Hij eet soms zelfs uit je hand!

Hun nest maken ze in de boom, dichtbij de stam. Het bestaat uit een rond bosje twijgen, dat is bedekt met boombast, gras, mos en allerhande ander materiaal. Er is meestal maar één worp per jaar. Gemiddeld worden er 2 à 5 jongen geboren. Erg oud worden eekhoorns niet: hooguit 7 jaar. De eekhoorn heeft verschillende vijanden. Op de grond moet hij oppassen voor de vos en voor katten en honden. Maar ook in de boom is hij niet veilig. Daar komt het gevaar vooral van de boommarter en de havik.Wikipedia: havik grijpt eekhoorn (filmpje van 1 minuut).
Teleblik: een fragment over de eekhoorn (filmpje van 2.06 min.). Wachtwoord nodig!
Surfspin: naar het keuzemenu Natuur.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 18 april 2007, gewijzigd op 8 oktober 2008.

© Surfspin 2007-2008