home > natuur > nationaal park
home > wereldoriëntatie > Nederland > provincies > Drenthe


Dwingelderveld (foto: Frode Nagel)

Het Dwingelderveld lijkt wel wat op een Afrikaanse savanne, 
alleen lopen er geen olifanten rond, maar schapen! 
foto: Frode Nagel 

Het Dwingelderveld

In het zuidwesten van Drenthe ligt het Dwingelderveld. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Behalve uit heide bestaat het uit bos. Dat bos is vooral in het begin van de vorige eeuw aangeplant op de zandverstuivingen. Op de heide lopen twee schaapskuddes. De schapen houden de heide in stand doordat ze de zaailingen (de heel jonge boompjes) wegvreten. Anders zou ook de heide langzamerhand veranderen in bos.


Bijzondere planten
In en om de vennen en in de vochtige heide groeien bijzondere planten. En die bijzondere planten trekken weer bijzondere vlinders aan, omdat deze vlinders juist op die plantensoorten hun eitjes afzetten. Doordat er in Nederland veel heide ontgonnen is, zijn sommige bijzondere heideplanten (en daarmee de bijbehorende vlinders!) zeldzaam geworden.

Het gentiaanblauwtje is een vlindersoort die zijn eitjes afzet op de klokjesgentiaan. De rupsjes voeden zich met het vruchtbeginsel van de plant. Na verloop van tijd laten ze zich vallen en worden dan door mieren meegenomen naar hun nest. De mieren zijn namelijk verzot op de zoete stof die de rupsen afscheiden. De rupsen worden gevoed door de werksters en eten ook mierenlarven.

Bijzondere vogels
In de vennen broeden vier soorten futen, waaronder de zeldzame geoorde fuut. Langs de oevers en in de vochtige hei nestelt de watersnip. De watersnip wordt ook wel ‘hemelgeit’ genoemd, omdat hij tijdens zijn baltsvlucht een merkwaardig mekkerend geluid maakt. Als je geluk hebt, kun je boven de vennen de boomvalk zien jagen op libellen.

Slangen en hagedissen
In het Dwingelderveld leven drie soorten slangen: de ringslang, de gladde slang en de adder. De adder is een gifslang. Je kunt hem herkennen aan zijn zigzagtekening. Andere reptielen van het Dwingelderveld zijn de zandhagedis en de levendbarende hagedis. Als een hagedis bij zijn staart wordt gepakt, dan stoot hij hem bliksemsnel af en weet zo vaak te ontsnappen. De staart groeit gewoon weer aan. (Het zou soms wel handig zijn als wij hetzelfde konden met een arm!)Naar de website van het Dwingelderveld.
Op deze Engelse website kun je de snipe (watersnip) horen en zien.
Surfspin: naar het werkblad Dwingelderveld (pdf).
Surfspin: hier vind je info over heide en zandverstuivingen.
Surfspin: hier vind je info over de Sallandse Heuvelrug, een natuurgebied in Overijssel.
Surfspin: naar het keuzemenu Drenthe.
Surfspin: naar het keuzemenu Natuur.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 21 juni 2005, het laatst gewijzigd op 15 november 2013.

© Surfspin 2005-2013