home > geschiedenis > tijd van Grieken en Romeinen
home > wereldoriëntatie > Europa > Italië > Rome

Colosseum (foto: Frode Nagel).
 

het Colosseum

 


In het centrum van Rome staat het Colosseum. Het was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. In een amfitheater zat het publiek helemaal om het strijdperk heen, net als in een modern voetbalstadion. Met zijn ovale vorm lijkt het ook op een stadion. Maar er werd natuurlijk niet gevoetbald, maar gevochten.


Brood en spelen
De bouw van het Colosseum is begonnen door keizer Vespasianus en voltooid door keizer Titus, zijn zoon. De Romeinen bouwden het Colosseum niet zelf, daar hadden ze hun ‘mannetjes’ voor, namelijk krijgsgevangenen uit de Joodse Oorlog*. In 80 na Christus was het klaar. Titus organiseerde een inwijdingsfeest dat 100 dagen duurde en waarbij 9000 wilde dieren werden gedood en een onbekend aantal gladiatoren. Gladiatorengevechten en jachtshows waren razend populair in het Romeinse Rijk. Ook heel populair waren wagenrennen. Die werden gehouden in het Circus Maximus, de renbaan van Rome. Met brood en spelen hield een keizer het volk tevreden.


‘Rome ArenA’
Het Colosseum is 188 meter lang, 156 meter breed en 50 meter hoog. Het bood plaats aan 50.000 toeschouwers, net als de Amsterdam ArenA en De Kuip. Het publiek zat rond de arena, een grote ‘zandbak’ van 80 bij 45 meter. De Romeinse samenleving was een standenmaatschappij. Ook in het Colosseum had iedere stand zijn eigen vak. Hoe belangrijker je was, hoe dichter je bij de arena zat. De keizer en de senatoren en andere hoge omes zaten helemaal vooraan, de keizer in een ereloge. Een 4 meter hoge muur scheidde de arena van de tribunes, om te voorkomen dat er een tijger of een ander roofdier tussen het publiek zou springen.


leeuw (foto: Frode Nagel).

Jachtshows en circusacts
Van heinde en verre werden er wilde dieren naar Rome gehaald, zelfs leeuwen en olifanten uit Afrika. Die werden ingezet tijdens het ochtendprogramma. Men liet wilde dieren tegen elkaar vechten en speciaal getrainde mannen tegen wilde dieren. Ook waren er jachtshows te zien, waarbij allerlei soorten dieren in grote aantallen in de arena werden losgelaten en vervolgens opgejaagd en afgemaakt door jagers. En er waren dressuuracts met dieren, zoals tegenwoordig nog in een circus.


Gladiatoren
’s Middags waren de gladiatorengevechten. Dat was het hoogtepunt van de dag. Gladiatoren waren meestal krijgsgevangenen, slaven of misdadigers. Ze werden getraind in gladiatorenscholen. Je had verschillende soorten gladiatoren, elk met hun kenmerkende wapens. Je had bijvoorbeeld de murmillo, die vocht met een kort zwaard en een groot schild, en je had de retiarius, die vocht met een drietand en een net, waarin hij zijn tegenstander probeerde te vangen. Als een gladiator zich had overgegeven, besliste de keizer of het publiek of de verliezer werd gedood of mocht blijven leven. Maar er waren ook gladiatorengevechten waarbij vooraf was bepaald dat er geen gratie zou worden verleend. Die waren het populairst.


Misschien zie je de Romeinen als het toonbeeld van beschaving. Maar zoals je ziet had hun samenleving ook een wrede kant. Meer dan drie eeuwen lang is het Colosseum het toneel geweest van allerlei wreedheden. Toen het christendom de staatsgodsdienst was geworden van het Romeinse Rijk, werden de gladiatorengevechten verboden. De dierengevechten gingen nog wel door. Ten slotte is het Colosseum in verval geraakt, net als Rome zelf. Toch is het Colosseum nog altijd een imposant gebouw. Vaak staat er een lange rij. Gelukkig zijn het nu geen bloeddorstige Romeinen meer, maar vreedzame toeristen.

 

* In 66 na Christus waren de Joden in de Romeinse provincie Judea, in het Midden-Oosten, in opstand gekomen tegen de Romeinen. Keizer Nero stuurde drie legioenen naar het oosten om de opstand te onderdrukken. Daarmee begon de Joodse Oorlog. In het jaar 70 werd Jeruzalem ingenomen. De Romeinen verwoestten de grote joodse tempel en brachten de tempelschatten naar Rome. Deze oorlogsbuit werd gebruikt om de bouw van het Colosseum te betalen.




Surfspin: hier vind je info over het Pantheon.
Surfspin: naar het keuzemenu Geschiedenis.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 18 mei 2009, gewijzigd op 21 mei 2010.

© Surfspin 2009-2010