home > wereldoriëntatie > Nederland > provincies > Drenthe


Bartje: ‘Ik bid niet veur brune bonen!’

Bartje (tekening: Jan Kruis)

Bartje moet bidden voor bruine bonen (illustratie: Jan Kruis, uit Bartje).


‘Ik bid niet veur brune bonen!’ Dat zegt Bartje aan de eettafel. Hij bidt niet voor bruine bonen, omdat hij die erg vies vindt. Bartje Bartels is de hoofdpersoon uit Bartje, een boek uit 1935 dat is geschreven door de Drentse onderwijzer Anne de Vries.


Bartje speelt zich af tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Als het boek begint, is Bartje nog maar vijf jaar oud. Met zijn vader en moeder en zijn zeven broertjes en zusjes woont hij in een huisje in de buurt van Assen. Tegenwoordig hebben veel kinderen een eigen kamer, maar Bartje heeft niet eens een bed voor zich alleen: hij deelt de bedstee met zijn broertje Jan en zijn zusje Riekie. Aan het voeteneind slaapt baby Geertje in een kribbe.


Bartjes vader werkt bij een boer. Hij is landarbeider en moet hard werken voor weinig geld. Na een slaande ruzie met de boer wordt vader ontslagen en wordt het gezin op straat gezet. Er is veel werkeloosheid, zodat ze enige tijd van een uitkering moeten leven. Het woninkje waarin ze nu wonen heeft maar één kamer en de wc moeten ze delen met de bewoners van twee andere woninkjes. Er is geen geld voor beleg, dus eten ze boterhammen met alleen margarine!


Gelukkig krijgt vader Bartels weer werk en kunnen ze verhuizen naar een beter huisje. Bartje helpt zijn moeder met allerlei klusjes. Hij houdt van lezen en van de natuur. Maar dan gaat zijn moeder dood. De dood van zijn moeder maakt hem stil en verdrietig. Het boek eindigt als Bartje gaat werken bij een boer. Die boer woont in een ander dorp en daarom moet Bartje het huis uit. Hij is dan net van de basisschool gekomen. Uit het vervolg op Bartje weten we dat hij uiteindelijk gelukkig wordt.


Bartje is een romanfiguur. Toch weten veel mensen wel hoe Bartje er uit ziet. Dat komt doordat het boek geïllustreerd is en er een beeldje van Bartje bestaat. Zo zie je: Bartje heeft nooit echt bestaan, maar hij is wel tot leven gekomen!

 

Hier vind je Bartje in de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren.
Surfspin: naar het werkblad Bartje (pdf).
Surfspin: naar het keuzemenu Drenthe.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 21 juni 2005, het laatst gewijzigd op 1 september 2005.

© Surfspin 2005